Cafeaua reprezintă o băutură foarte populară care este servită oriunde și oricând. De cele mai multe ori, aceasta este savurată la micul dejun sau la birou, iar cafeaua devine și mai delicioasă când îi este adăugat lapte sau diferite arome. Însă, este benefic să consumi cafeaua cu lapte? Ce se întâmplă în organismul tău, de fapt, atunci când o bei?
Cafeaua este „licoarea magică” pe care mulți dintre români o consumă fie dimineața, la micul-dejun, fie la birou sau în drum spre muncă. De cele mai multe ori, aceasta este savurată cu lapte sau diferite arome. Însă, cât de sănătos este să bei cafeaua cu lapte? Mihaela Bilic a explicat ce se întâmplă în organismul uman, după ce este consumată.
Vezi și MOTIVUL PENTRU CARE NU AR TREBUI SĂ CONSUMI CAFEA SAU CEAI ÎN AVION. CE A DEZVĂLUIT O STEWARDESĂ
Există două „tabere”, când vine vorba despre modul în care este savurată cafeaua – persoanele care consideră că trebuie băută cu lapte și cele care spun că ar fi mai sănătoasă, dacă este băută fără lapte. Totuși, medicul Mihaela Bilic a dezvăluit ce se întâmplă în organismul uman atunci când o bei cu lapte.
„Cafeaua cu lapte încălzește și…slăbește.
Într-o zi de iarnă autentică, ce poate fi mai potrivit decât o cană de cafea cu mult lapte. O caffe latte cum ar spune italienii, adică o ceșcuță de cafea peste care punem lapte din belșug. Toată lumea cunoaște efectul tonic, de trezire al cafelei; stimulează tranzitul digestiv, atenția, memoria, capacitatea de concentrare… suntem în formă!
În momentul în care punem mult lapte peste cafea se produce un fenomen interesant: taninurile din cafea, în mediul acid din stomac, determină precipitarea proteinelor din lapte. Cu alte cuvinte laptele se „brânzește”. „Cafeaua cu lapte este indigestă”, au strigat vocile răuvoitoare ce au mediatizat acest proces nevinovat, îl cunoaște orice mamă al cărui bebeluș regurgitează după ce a supt. E absolut natural și 100% fiziologic ca laptele să precipite în stomac.
Citește și UIMITOR! DE CE NU E BINE SĂ BEI CAFEA, ÎNAINTE DE A FACE CUMPĂRĂTURI? SPECIALIŞTII VĂ INTERZIC ASTA
Amănuntul care a fost omis este faptul că laptele, în această formă semi-lichidă, stă în stomac 2-3 ore, ne stimulează senzația de sațietate și ne ține de foame. Un pahar de caffe latte poate ține loc de mic dejun sau poate fi gustarea perfectă pentru persoanele care vor să slăbească, are doar 100 de calorii! Atenție însă la adaosul de zahăr sau miere în compoziție, 2 lingurițe zahăr sau 1 plic de miere= 50cal.
Țineți cont că laptele are deja lactoză, un glucid ce-i dă gustul dulce, deci încercați să vă mulțumiți cu acest zahăr pus de natură. Altă recomandare ar fi să folosiți lapte cu măcar 1,5% grăsime, gustul este net superior, diferența de calorii e minimă și are avantajul de a face o spumă minunată, care intensifică plăcerea. Puneți totul într-un pahar, nu într-o cană, în felul acesta și ochii vă vor fi încântați de culoare. Savurați cu inghițituri mici, folosiți chiar și un pai, și veți vedea cum o banală cafea se poate transforma într-un răsfăț pentru simțuri și un prieten pentru siluetă.
Italienii au inventat regulile nescrise ale cafelei care sună cam așa:
– pentru trezire și după mesele copioase se bea cafea neagră
– pentru plăcere și ținut de foame se bea caffe latte
Vă invit și pe voi să vă bucurați de o cafea cu mult lapte fierbinte și un strop de scorțișoară, e delicioasă”, este mesajul pe care Mihalea Bilic l-a postat pe Facebook în urmă cu ceva timp.
Sursă foto: Pixabay